Tollaren som hund

 Nova Scotia Duck Tolling Retriever kallas till vardags för tollare. Det är en apporterande fågelhund som härstammar från Nova Scotia halvön i Kanada.

Tollaren, som är den minsta av retrieverraserna, är en aktiv hundras som behöver meningsfull sysselsättning. Får inte en tollare arbeta med huvudet så kan den bli rastlös och då kan den lätt hitta på egna upptåg, vilka inte alltid är de bästa.

Tollaren är en hund med mycket energi och arbetslust. Den är lättlärd och vill gärna vara sin matte och husse till lags.

Rasen är alert, smidig, följsam, nyfiken, envis, självständig och så får man inte glömma att tollaren även är en livsnjutare. Efter ett träningspass kryper den gärna upp i soffan för att koppla av.  

Tollaren är lämpad till många olika typer av aktiviteter. Jakt och apportering är något som en tollare tycker är roligt, vilket också är rasens ursprungliga användningsområde. Tollaren är i grunden en jakthund. Man behöver inte jaga praktiskt med sin tollare, utan man kan bibehålla tollarens jaktliga egenskaper med att träna sin hund i just jaktträning och apportering. Tollaren är även en mycket duktig spårhund, både bruksspår och viltspår tar den sig gärna an. Den kan även användas till praktiskt eftersök på vilt och så fungerar rasen även utmärkt som kortdrivare. Tollaren har även många andra användningsområden såsom lydnad, bruks, agility, nosework, freestyle, rallylydnad, tjänstehund och räddningshund. Tollaren är med andra ord en apporterande fågelhund som kan användas till mycket, en allroundhund.  

 

Tolling

 Tollarens “jaktsätt” vid strandkanten kallas för tolling och är en form utav lockjakt på sjöfågel. Jägaren bygger ett gömsle vid strandkanten där hunden och jägaren gömmer sig. När änder och andra sjöfåglar landar på vattnet utanför gömslet börjar jägaren att kasta en pinne, kotte eller boll från gömslet, som hunden sedan ska apportera in till föraren. Det här momentet upprepas flera gånger. Man säger att hunden tollar/lockar fåglarna inom skotthåll. Tollarens lekfulla sätt vid strandkanten väcker ändernas intresse och de börjar att simma mot land. En av anledningarna till att fåglarna blir intresserade skulle vara tollarens likhet med en räv. När fåglarna är inom skotthåll kallas hunden in bakom gömslet och jägaren kan skjuta. Hunden skickas därefter ut för att apportera det döda eller skadade viltet. En tollare arbetar både före och efter skott till skillnad mot de övriga retrieverraserna, som endast arbetar efter skott.

 

Tilda svalkar sig i Dalälven en varm sommardag.